Naturkraft, reason to go?!


Kiggede godt nok lidt på de halmballer, der midt i september pludselig var linet op i store vingeformationer ud til klitvejen, syd for Hvide Sande. Tænkte at det måtte være relateret til det forestående kommunalvalg (november 2021), hvor en håbefuld kandidat åbenbart var ude i virkelig, virkelig god tid.

I dag fik jeg så opklaret hvad meningen er.

(...) når vi vestjyder vælter bagover sker det typisk i en brændert, ikke i blæsten. Havde sidstnævnte været tilfældet, havde vi nok valgt at bosætte os en anelse længere over på læsiden af landet.

Og okay. Overordnet er det selvfølgelig bedre at markedsføringskronerne fra Naturkraft tilfalder lokale bønder og skilteproducenter, end at de havner hos Alphabet Inc. der har så rigelig i forvejen. Måske slipper jeg så endda selv for at få serveret reklamevideoen fra Ringkøbing, hver evig eneste gang jeg åbner YouTube, hvem ved?

Problemet med halmballerne er imidlertid lidt det samme som problemet med reklamevideoen: jeg mangler kort og godt én overbevisende reason to go.

Hvis ikke Naturkrafts prima beliggenhed kan omsættes til høje gæstetal—hvad der i skrivende stund desværre ikke er meget der tyder på—kan man vel med en vis rimelighed drage den konklusion, at det ikke er synligheden, den er gal med?

Det tætteste, jeg indtil videre selv er kommet en god grund til at løse billet, og blive blæst bagover, er billedet af pigen foran den gigantiske føntørrer. Af samme grund har jeg valgt at spare pengene, og har nøjedes med at gå en tur til havet og blive blæst igennem.

No offence, men når vi vestjyder vælter bagover sker det typisk i en brændert, ikke i blæsten. Havde sidstnævnte været tilfældet, havde vi nok valgt at bosætte os en anelse længere over på læsiden af landet.

Spøg til side, så lad mig være ærlig, og erkende at jeg faktisk har været i tvivl om hvorvidt jeg skulle publicere de her linjer eller ej. Mange gode mennesker er involveret i projektet, og jeg har ingen ambition om at lege bezzerwisser, og være demonstrativt kritisk bare for fornøjelsens skyld.

Problemet er selvfølgelig, at jeg som skatteborger i Ringkøbing-Skjern Kommune, like it or not er en del af projektet.

Principielt har jeg aldrig været af den mening, at fremelskning af nye oplevelsesøkonomiske fyrtårne var en opgave der burde finansieres af skatteyderne. Hverken helt eller delvist. Faktisk er jeg af den klare overbevisning, at oplevelsesøkonomien er ét af de steder, hvor de markedsøkonomiske mekanismer, og udbud og efterspørgsel kommer bedst til deres ret som innovative motorer.

(—og ja—jeg ér vitterlig irriteret over at anlægsmidlerne har siddet så løst, når vi godt ved hvem der i sidste ende kommer til at hæfte for mankoen på driften).

Men når nu skaden ligesom ér sket . . .

Min opfordring er for så vidt simpel: overbevis mig! Ville bare være dejligt, hvis der blev fundet og formidlet en holdbar fortælling, der også kunne give os skeptiske lokale en reason to go.

Flere herude (der modsat mig har været indenfor volden) har i øvrigt sammenlignet Naturkraft med Kejserens nye klæder. Til det vil jeg bare sige: jeg håber ikke det går så galt . . . !

I eventyret sker der ikke (som man måske skulle tro) det, at kejseren, efter at den lille dreng har sagt det unævnelige, stormer hjem til slottet i skam. Tværtimod bider kejseren skammen i sig, og knejser om muligt bare endnu mere med nakken. Også kammerherrerne fortsætter, bærende på slæbet, som der slet ikke er.

Måtte eventyret om Naturkraft få en lidt anden, og mere opbyggelig fortsættelse.