Kom nu ind i kampen!


Vesterhav Syd syltet—og det er da også super fint at de kystnære havvindmøller bliver lige knap så kystnære, hvis ellers bare de snart bliver rejst. Det sidste, en ikke helt uvæsentligt pointe. Tiden løber lige så stille ud, og de år, der nu kommer til at gå uden at havvindmølleparken producerer én eneste megawatt, er år vi sætter os selv (endnu mere) bagud i forhold til den grønne omstilling. Men mindre altså—

Men ingen har vel for alvor planer om at gå all in, og skære små 170 megawatt af vores samlede strømforbrug så længe?

Slet ikke os herude på Klitten, med de alt for mange store sommerhuse.

Vi nærmer os lige nu påskedagene, og tiden hvor vi igen er nødt til at snegle os vej gennem Hvide Sande, i noget der ligner én lang bilkø fra palmesøndag og frem til og med uge 43. Der bygges heftigt de her år, hvilket jo i sig selv kan være super fint. Samtidig var det måske nok betimeligt at begynde at overveje hvad det egentlig er vores kære gæster holder ferie fra—og ikke mindst om det mon ikke er nu vi skal begynde at bilfrigøre noget mere byrum, og kigge på nogle alternativer til automobilernes evindelige Klitvejs-karavane.

Når nu bussen kører alligevel, og billetindtægterne ikke er i nærheden af at kunne finansiere noget som helst, hvorfor så ikke bare gøre det gratis for folk at hoppe af og på? Lade bussen køre på strøm, og male den blå og grøn? Og while we’re at it: Hvor er ladestanderne, og de parkeringspladser, vi reserverer elbilerne på første parket? Hvis alle er enige om at vi gerne vil have flere købestærke norske feriegæster, skal de ligesom også kunne lade deres biler. Modsat Lilleholt, har nordmændene jo faktisk sat handling bag de fine ord.

Det korte af det lange er at vi trænger til en ny, og lidt mere progressiv, fremadskuende fortælling. For hvad ér Naturens Rige når det kommer til stykket, og hvor er vi i grunden på vej hen?

Ikke for at hælde malurt i bægeret og spolere den gode stemning, men årets iværksætter er en virksomhed der køber oksekød fra det argentinske højland, og får det sejlet halvvejs rundt om jorden i en kølecontainer, blot for at gøre livet svært for de lokale slagtere?! Jeg har intet personligt at udsætte på d’herrer Beef, der givetvis er både dygtige købmænd og sælgere, men—

Der er ikke meget i den fortælling der for alvor peger fremad, eller giver os et seriøst bud på hvordan vi skal tackle de udfordringer vi står med i morgen.

Hvor er den grønne agenda, og buddet på en anderledes, bæredygtig fortælling fra provinsen?? Hvor er de nyhippier, der skal skabe det nye vindmølleeventyr, og for alvor har modet til at gå mod strømmen og forfølge de skøre, skæve idéer?? Hvor er modet til at gøre noget andet og bedre, end bare tænke i kortsigtede kroner og ører??

Hvad siger I? Skulle vi se at komme ind i kampen?