Hvorfor så dyrt at starte selv?


Victoria Velásquez og Pelle Dragsted har flere fine pointer, og jeg kan kun dele deres ønske om at venstrefløjen bør kæmpe for os selvstændige (og iværksættere og freelancere).

Som jeg skriver i min kommentar, er det derfor også så fint med en lang række nye erhvervspolitiske tiltag, der skal sikre tilværelsen for iværksættere, freelancere og små selvstændige. Lægges det ovenpå den nuværende finansøkonomi—uden en grundlæggende reformation af pengeskabelsen og måden man finansierer nye virksomheder og tiltag i realøkonomien—ender det imidlertid nemt som et ekstra lag af omfordelende staffage: mere administration, og endnu flere sene aftentimer på kontoret, i stedet for i det værksted, eller beskæftiget med de kunder, hvor det rent faktisk er lysten der driver værket.

Mange af os har valgt en tilværelse som selverhvervende, netop fordi vi IKKE har lyst til at tilbringe vores arbejdsdage med at administrere og dokumentere, men faktisk hellere vil bruge tiden på de mennesker, og det arbejde der tænder os.

Problemet (i bestemt form) for selverhvervende er ikke hverken dårligere barselsdækning, firkantede dagpengeregler, lange betalingsfrister, eller pludselige huslejestigninger. Problemet er at det er stort set gratis at låne penge med sikkerhed i mursten, mens det ikke alene er dyrt, men også tæt på umuligt at finansiere en ny virksomhed, uden samtidig at måtte hæfte med alt hvad man ejer og har.

Finansieringsmarkedet, og ikke mindst Basel-forordningernes skærpede kapitalkrav, betyder at mange simpelthen opgiver at forfølge drømmen om at starte op i eget regi. Strengt taget er små selvstændige virksomheder—ikke mindst indenfor service og handel—blevet en størrelse hvor risikoen er lige så høj, som indtjeningspotentialet er begrænset. Er målet økonomisk gevinst, er stordrift, og strømligning på alle niveauer den eneste farbare vej frem.

Der er en grund til at de små butikker lukker !

Bare ærgerligt for de af os der allerhelst vil drive vores egen lille hyggelige, skæve énmandsgeschäft.