Giv ikke køb på kontanterne!


Det er fedt at få penge i kassen—men ikke mindst for små, selvstændige virksomheder, er de kontante af slagsen efterhånden mere en plage og en pestilens. Selvfølgelig er det i den forbindelse nærliggende for vores erhvervsminister at lade det være op til de handlende selv, om de ønsker at modtage kontante betalinger eller ej. Der er imidlertid også ting der trækker i modsat retning. Hvad vi skal huske ikke at glemme, er den frihed kontanterne giver os, som ingen af de elektroniske alternativer er bare i nærheden af at kunne tilbyde.

Hér mine 5 væsentligste argumenter for ikke at give køb på kontanternes lovmæssige forrang:

1. Sikkert betalingsmiddel

Med kontanter har du bogstavelig talt penge på lommen—og det er alene din beslutning hvor og hvordan du vil bruge dem. Du behøver aldrig at overveje om dine kort og apps nu er det rigtige match, eller om du pludselig rammer hovedet mod en eller anden komisk limit. Du er ikke afhængig af nogen tredjepart, og ingen kan kopiere dine data, eller lænse din konto for alt hvad du ejer og har. De penge du har i hånden forsvinder ikke pludselig ud i den blå luft.

2. Driftsikkert betalingsmiddel

Kontanternes funktionsduelighed afhænger hverken af strømmen i stikkontankten eller en online status. Alle der har oplevet en kortterminal gå ned midt i eftermiddagsrykket en lørdag i juli, vil se med en vis skepsis på at afvikle vores bedste og billigste alternativ.

3. Anonymt betalingsmiddel

Fair nok, at de fleste af os ikke har noget problem med at vores bankrådgiver kigger os lidt over skulderen. Og fint nok at vores betalinger kan spores. For den rene er alting rent, ikke! Men forestil dig lige den dag kreditkortudbyderen er købt af Jeff Bezos—(eller kreditkortudbyderen ér Jeff Bezos)—og fortæl mig så at det ikke er problematisk, at nogen kender dine indkøbsmønstre bedre end dig selv, og at du faktisk føler dig sikker og tryg ved at de oplysninger ikke vil blive misbrugt.

4. Inkluderende betalingsmiddel

Du sender ligesom ikke din 10årige datter ned i byen med hverken dit Dankort eller din spritnye iPhone.

5. Ingen tjener penge på kontante betalinger

Det i mine øje vigtigste argument for at beholde kontanterne, er at det ikke involverer en tredjepart hver gang kontante penge skifter hænder. Da kontanter indløses til kurs 100, uden gebyr, får beløbets modtager det fulde provenue. Når Betalingsrådets regnestykker viser at kontante betalinger er næsten dobbelt så dyre som Dankort-betalinger, er det ikke fordi en procentdel af pengene på magisk vis forsvinder i selve transaktionen. Afgørende er derimod bankernes mangeårige, systematiske arbejde for at gøre kontanthåndteringen stadig mere besværlig og dyr. Regningen kommer først når kontanterne skal i banken.

Netop hér er det oplagt med et paradigmeskifte, og på tide at vi begynder at betragte vores betalingsnetværk som kritisk samfundsmæssig infrastruktur, der naturligt bør ligge i den offentlige sektor.

Det er kort og godt uacceptabelt at nogen skal tjene penge på selve transaktionen, hver evig eneste gang vi andre skal betale for en service eller en vare. Skal vi partout henvises til digitale kontopenge, så lad os i det mindste få dem udstedt som e-kroner af Nationalbanken, som en elektronisk pendant til de gode gamle kontanter! Tak.