Frihed i kraft af eller frihed fra?


Jeg punkede i mange, mange år mig selv, fordi jeg hverken havde styr på mine pengesager, kunne motiveres af penge, eller overhovedet var i stand til at forstå hvordan moderne penge fungerer.

Først de senere år har jeg–i takt med at det er gået op for mig, hvad det vi kender som penge egentlig ér–lært at den nonchalance, jeg tidligere bebrejdede mig selv som en åbenlys mangel, snarere er et adelsmærke, og at jeg faktisk ikke ville bytte den nedtonede vestkyst-tilværelse jeg lever i dag for noget.

I det øjeblik vi lader penge være pejlemærket i vores liv, er det i virkeligheden andre menneskers efterspørgsel–og dermed luner og lyster–der ender med at diktere vores eget succeskriterie; andre menneskers normer, der ender med at bestemme hvordan vi må indrette vores dage og prioritere vores tid.

Selvfølgelig kan jeg ind imellem (stadig) godt ærgre mig over min begrænsede finansielle frihed. Selv om jeg kom fornuftigt ud af mit virksomhedssalg, er jeg langt fra nogen velhaver. Langt fra. Og hvem ville ikke elske at kunne købe nøjagtig de sommerhuse, hotelophold, luksusvarer, og den kunst, der faldt én ind?

Jeg ved så på den anden side så godt som nogen, at livskvaliteten ikke nødvendigvis stiger proportionalt med den disponible købekraft.

Også pengene kommer med en pris.

I det øjeblik vi lader penge være pejlemærket i vores liv, er det i virkeligheden andre menneskers efterspørgsel–og dermed luner og lyster–der ender med at diktere vores eget succeskriterie; andre menneskers normer, der ender med at bestemme hvordan vi må indrette vores dage og prioritere vores tid.

Reelt det modsatte af det, jeg forstår som frihed.

Som jeg har skrevet det i ét af mine 7 shortcuts til det gode liv, bør vi betragte penge som et nødvendigt onde. Hverken mere eller mindre.

Repræsentive penge er en oldgammel, og i øvrigt ganske fornuftig opfindelse, når det gælder om at få et samfund til at fungere, og dele roller og jobs mellem mange mennesker.

Taler vi ægte frihed, forstår jeg imidlertid mere begrebet som frihed fra penge, end frihed i kraft af penge.

Føl dig fri til at jagte Mammon al det du vil. By all means. Men vid at jagten samtidig gør dig til tjener.

Vi andre fribyttere lever så med et mindre finansielt råderum. Til gengæld kan vi nyde den daglige frihed det er at kunne vælge vores egen dagsorden og sætte vores egen intension.