20 grønne, nordiske aktier


Okay. Aktiemarkedet har før været mere i grønt. Men netop de massive kursfald det seneste halvandet år, bør måske få dig til at positionere dig på en håndfuld grønne aktier. Eller flere. Som altid er det et ualmindeligt godt råd at sprede sin risiko. Jeg tror imidlertid det er svært at finde en analytiker, der ikke på den lange bane anerkender det investeringsmæssige potentiale i den grønne omstilling.

Spørgsmålet er så bare what to buy?

Her har jeg listet 19 nordiske, grønne aktier, jeg selv, eller mine døtre har i porteføljerne (eller har et øje på), samt én enkelt, vi med sikkerhed aldrig kommer til at købe:

Vestas

Lad os starte med Vestas, jeg længe gik rundt om, som katten om den varme grød. De notorisk dårlige regnskaber til trods, valgte jeg på baggrund af koncernens vestjyske rødder, og det faktum, at Vestas-møllerne er selve sindbilledet på den grønne omstilling alligevel at samle aktien op. Selvfølgelig på et for højt niveau. Den aktuelle performance er ikke noget at skrive hjem om, men på (lang) sigt skal og må Vestas få styr på forretningen.

Ticker: VWS.


Hexicon

En anden virksomhed på havvind er svenske Hexicon, der bygger flydende platforme til tvillingemøller; en konstruktion, der eksempelvis ville være helt genial til at bestykke den nordlige halvdel af Ringkøbing Fjord med møller. Aktien skal ikke fylde voldsomt i en portefølje, men med den planlagte nordeuropæiske udbygning af havvind er der klart et potentiale.

Ticker: HEXI.


NKT

Mange betragter måske slet ikke NKT som en grøn virksomhed, men overvej engang hvordan vi nogensinde skal kunne implementere en grøn omstilling (og total elektrificering) uden kabler og tråd . . . Driften er bundsolid, og vækstudsigterne store, som i . . . store.

Ticker: NKT.


Ørsted

"Vores vision er at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi," skriver Ørsted, og så er banen ligesom kridtet op. Selskabet er i dag trimmet, og parat til fremtidige kapitaludvidelser, i takt med at investeringsbehovet i nye havvindmølleparker, energiøer, og andre grønne energiprojekter viser sig.

Ticker: ORSTED.


Cloudberry Energy

Cloudberry Energy er et (endnu) forholdsvis lille norsk energiselskab, der opererer indenfor vind- og vandkraft. Selskabet har en meget klar og skarpt skåret esg-profil, og arbejder med sigte på de kommende generationer. Begge mine piger har aktien.

Ticker: CLOUD.


Ocean Sun

Norske Ocean Sun har udviklet et system med flydende solpaneler, monteret på en plasticmembran, der gør dem noget mindre følsomme for bølger og vind. Panelerne kan lægges ud ved opdæmninger, hvor der i forvejen er vandkraftværker, og infrastrukturen derfor allerede eksisterer. En teknologi, der absolut har sin berettigelse.

Ticker: OSUN.


Nel

Ligeledes norske Nel arbejder med grøn brint i alle dele af processen, fra elektrolyse- til tankanlæg. Ptx (power-to-x) kommer til at spille en nøglerolle, hvis vi for alvor skal komme i mål med de kommende årtiers grønne omstilling, og Nel kunne meget vel være én af de spillere, der ender som en vinder. En aktie, jeg nok ender med at samle op.

Ticker: NEL.


Powercell

Göteborgbaserede Powercell er oprindelig startet som et forskningsprojekt under Volvo-koncernen tilbage i 90erne, og sidenhen skilt ud som selvstændigt selskab i 2008. Selskabet producerer brændelsceller, der omdanner hydrogen til varme og strøm, uden anden emmision end rent vand.

Ticker: PCELL.


Quantafuel

Quantafuel er selskabet bag det ptl-anlæg (plastic-to-liquid) i Skive, der siden 2020 som det første i verden har oparbejdet blandet plastaffald fra danske husholdninger, til genanvendelse i den kemiske industri. Verden er ved at drukne i plastic, og Quantafuels teknologi kan potentielt udnytte den ukurante plast, der ellers ikke kan genbruges på traditionel vis.

Ticker: QFUEL.


Rockwool

Aktieanalytiker Lau Svenssen har meget rammende kaldt danske Rockwool en af de bedste grønne aktier. Energioptimering giver mere mening end nogensinde, og netop bygningsisolering er én af de lavesthængende frugter, når det gælder om at reducere forbruget af dyrebare kWh, i både kolde og varme klimazoner. Læg dertil at Rockwool har en unik teknologi, bygger egne fabrikker, og drifter selskabet utrolig disciplineret. Rockwool udgør begge mine døtres største position, og personligt bakker jeg fuldt op om bibeholdelsen af selskabets aktiviteter i Rusland. Kort sagt en aktie, der er værd at samle op på det aktuelle niveau.

Ticker: ROCK/B.


Ferroamp

Det er ikke uden udfordringer at omstille elnettet til decentral, grøn energiproduktion, og et mangedoblet -forbrug. Svenske Ferroaamp udvikler intelligente løsninger til lagring af strøm, og udligning og optimering af strømforbruget i de enkelte virksomheder og husstande. Et kæmpe forretningspotentiale.

Ticker: FERRO.


Nibe Industrier

Svenske Nibe Industrier producerer højeffektiv energiteknologi, som blandt andet varmepumper og fjernvarmeunits. Visionen er at "skabe bæredygtige energiløsninger i verdensklasse," og Nibe er med sin mangeårige erfaring og solide drift godt positioneret til de udfordringer der venter.

Ticker: NIBE/B.


Green Mobility

Trængslen, og det faktum, at det ofte er tæt på umuligt at opdrive parkeringspladser i centrum af de større byer, gør delebilen særdeles relevant. Måske kender du allerede danske GreenMobility fra København eller Aarhus. Selskabet er ligeledes ved at udrulle sine grønne deleelbiler i en række større hollandske, belgiske, svenske og finske byer, hvor de udgør et fleksibelt og prisbilligt supplement til den kollektive trafik. En forretningsmodel gearet til det kommende tiår, og en aktie du er nødt til at have i porteføljen.

Ticker: GREENM.


Zaptec

Når vi er ved elbilerne, så tjek de (undskyld mig ordvalget, men) strømlignede ladestandere, og den lækre app fra norske Zaptec. Ladeløsninger, med et overbevisende design, og en funktionalitet der i mine øjne slår konkurrenterne med flere længder. Aktien er nede med en god tredjedel siden nytår, og ligner et okay køb.

Ticker: ZAP.


Tomra Systems

2022 har også været et hårdt børsår for norske Tomra Systems, der laver sensorbaseret teknologi til blandt andet genanvendelse af emballage og plastaffald.  Automatiseret, og effektiv håndtering og sortering er første led i kæden, når vi fremover skal tilgå vores såkaldte affald som en brugbar ressource. Selskabet har et stort, og bydende nødvendigt vækstpotentiale.

Ticker: TOM.


Re:NewCell

Fra glas og emballage, til genbrug af tekstilfibre. Modeindustrien er så langt fra bæredygtig, man næsten kan komme, og én af de oplagte løsninger er selvfølgelig at genanvende fibrene fra det aflagte tøj. Re:NewCell har udviklet et produkt kaldet Circulose®, der er bæredygtige, regenererede cellulosefibre, fremstillet af tekstilrester.

Ticker: RENEW.


Spinnova

Måske har du allerede hørt navnet Spinnova. Det finske selskab har for nylig lanceret samarbejder med både Adidas og H&M-brandet Arket, og de bæredygtige tekstilfibre produceret på træ og affald, kan meget vel stå foran et egentligt gennembrud.

Ticker: SPINN.


Novozymes

Danske Novozymes producerer, som navnet antyder bioindustrielle organismer og enzymer. Nogle vil måske kalde det en tilsnigelse at stemple selskabet som grønt, men om vi kan lide det eller ej, er vi med tæt på 8 miliarder mennesker på planeten Jorden nødt til at finde bæredygtige alternativer til traditionel, industriel fødevareproduktion.

Ticker: NZYM/B.


Oatly

Og lad os så få spændingen udløst: Ikke fordi selskabet ikke har potentiale, og ikke fordi produktet ikke er innovativt, men personligt holder jeg bare så meget af gammeldags, fede mejeriprodukter, at Oatly med sine nyskabende havreprodukter ikke er en aktie, jeg kan se mig selv i.

Ticker: OTLY.


Kalera

Vi lukker feltet med den (bogstaveligt) mest grønne aktie overhovedet: Norske Kalera, der udvikler og driver vertikale, urbane plantefarme. For selvfølgelig giver det mening at minimere transport og miljøbelastning, og simpelthen producere salathovederne der, hvor efterspørgslen ér.

Ticker: KAL.